Aluat foietaj blitz

Adaptat din The Secrets of Baking de Sherry Yard

283 g de faina
283 g de unt, fff rece, taiat in patratele de 2.5 cm
sare
90 de ml de apa (tinuta in congelator inainte)

Se amesteca faina si untul cu ajutorul unui “food processor” sau cu o furculita – nu trebuie sa devina o bila. Bucatile de unt trebuie sa fie vizibile in uluat. Se aduga sarea si apa si se amesteca pana aluatul se intregeste, dar sa nu se transforme intr-o bila solida de aluat. Bucatile de unt trebuie sa fie vizibile in continuare, iar aluatul sa fie usor lipicios.
Se pudreaza suprafata de lucru cu faina si se intinde aluatul intr-un dreptunghi de aprox 1,2 cm grosime si de aprox de 3 ori mai lung decat lat.
Tur simplu: se imparte aluatul vizual in 3, se aduce o treime peste cea din mijloc, si apoi cealalta treime peste anterioara.
Se intoarce aluatul, asa incat partile impaturite sa devina partea lunga a aluatului si se reintinde un dreptunghi de aceleasi dimensiuni ca primul.
Se fac 3 tururi simple.
Se baga aluatul in frigider pentru 15-20 de minute.
Se intinde din nou un dreptunghi ca cel original si se face un tur dublu: se imparte aluatul vizual in 4, se aduce un sfert din aluat pana la mijloc, apoi celalat sfert si se pliaza cele 2 jumatati.
Se poate folosi sau se poate baga in frigider pana sunteti gata sa il folositi.

Ex: pentru ministrudele, se intinde aluatul cu o grosime de 5-6 mm, se taie in patrate cat vreti de mari, se umplu cu ce doriti, se baga 10 minute la frigider. Se scot, se ung cu ou si se coc la 200 de grade 10 minute, si inca 10 minute la aprox 175-180 de grade.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s