Cozonac

100 g faina+3 plicuri de drojdie uscata de la Dr Oetker, 100 de grame de lapte caldut in care topesti cam 50 de grame de zahar se amesteca si se lasa la crescut. Daca in aprox 15 minute creste (faci gaurele si isi dubleaza volumul) poti continua, daca nu inseamna ca mai trebuie drojdie.
Dupa ce creste plamada, se adauga:
3 galbenuse si 2 oua batute spuma
1 kg de faina (sa nu o pui de la inceput toata)
100 ml de lapte cu 250-300 de g de zahar (zaharul topit in lapte cald)
vanilie si rom
cateva linguri de smantana (eu am pus cam 4-5 lg.)
Se framanta bine si din timp in timp adaugi unt topit (in total eu am pus cam 230 de grame).
ALuatul la sfarsit trebuie sa fie grasut, neted, nelipicios, pufos.
Se pune la crescut intr-un loc caldut acoperit cu prosop si folie alimentara. La mine cam intr-o ora crescuse aluatul (mai mult decat dublu fata de inceput).
In timp ce creste pregatesti umplutura – de care vrei – eu am pus rahat si finneti in al Carinei, cacao, zahar, rom si stafide in ale noastre. Cand a crescut din aluat intinzi cu mana o foaie (de grosimea degetului macar si de lungimea tavii), pui pe ea umplutura si o rulezi si o pui in tava unsa cu ulei sau unt. Se mai lasa la crescut in tavi (cam 30-40 de minute a stat la mine) pana ajunge la baza tavii. Inainte de a-i baga la cuptor se ung cu ou batut si se poate pune deasupra zahar sau nuci/ stafide. La cuptor eu i-am tinut 45 de minute la 180 de grade.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s